Accessory
Etimologia: del germ. *skĭna ‘barreta de fusta o metall, espinada’, ant. ‘espinada, columna vertebral’ 1a font: 1310
Body
-
femení
-
- anatomia animal Part posterior del cos dels mamífers, des dels muscles fins a la cintura pelviana.
- a esquena (d’algú) (o a l’esquena [d’algú]) Mitjançant els seus diners, el seu ajut, etc. Tota la família viu a esquena de la filla petita.
- caure d’esquena figuradament Sorprendre’s, admirar-se, espantar-se, etc., granment, quedar-se perplex. En veure tanta bellesa tothom va caure d’esquena.
- d’esquena Amb l’esquena girada a algú o alguna cosa.
- d’esquena Amb l’esquena aplicada a una superfície. Té costum de dormir d’esquena.
- d’esquena figuradament Expressió que denota indiferència o oposició. En comptes d’afrontar els problemes, sempre s’hi gira d’esquena. Em creia tenir-lo amb mi, però se m’ha girat d’esquena.
- doblegar l’esquena figuradament Treballar. Aquest noi és un gandul: no hi ha manera de fer-li doblegar l’esquena.
- doblegar l’esquena figuradament Adular, mostrar-se servil.
- donar copets (o cops) a l’esquena Tustar suaument l’esquena d’algú en senyal d’encoratjament, de simpatia, de solidaritat, etc.
- girar (o donar) l’esquena (a algú) figuradament Negar-li el favor, l’ajut, etc., abandonar-lo en moments difícils. Ara que em van mal dades em gira l’esquena.
- parar l’esquena figuradament Sofrir resignadament alguna cosa, no oposar-hi resistència. Per més que l’insulti, ell no fa sinó parar l’esquena.
- rompre’s l’esquena figuradament Posar molt d’esforç, molt de treball, en una feina, una comesa, etc. Es va rompre l’esquena corregint el diccionari, però ningú no li ho va agrair.
- tenir bona (o una bona) esquena (o tenir l’esquena grossa) figuradament Ésser capaç de carregar-se feines, molèsties, etc., que no li corresponen, d’aguantar que l’esbronquin, l’insultin, etc., sense amoïnar-s’hi. Tens massa feina?: la Maria te’n farà, ella té bona esquena.
- tenir un os a l’esquena figuradament Ésser gandul. Quina família: el pare és un gandul i el fill té un os a l’esquena.
- tirar-se la feina (o una obligació, o les responsabilitats, etc.) a l’esquena figuradament Prendre’s la feina, una obligació, les responsabilitats, etc., a la lleugera, no posar-hi interès.
- tirar-s’ho tot a l’esquena figuradament Ésser despreocupat en extrem, no amoïnar-se per res. No aconseguiràs pas que es neguitegi: s’ho tira tot a l’esquena.
- (una cosa) tombar d’esquena popularment Provocar, una cosa, una sensació de rebuig per la mala olor que desprèn. Aquell pot de les escombraries feia una pudor que tombava d’esquena.
- viure amb l’esquena dreta figuradament Viure sense treballar.
-
per analogia
- Part posterior o oposada a la principal d’alguna cosa. L’esquena de la casa. L’esquena d’una cadira. L’esquena d’un vestit.
- Part posterior d’una pinta oposada a les pues.
- arts gràfiques En un llibre, llom.
- oficis manuals En les eines tallants, la part oposada al tall.
- indústria surera Part d’una llesca de suro que era exterior quan encara era adherit a l’arbre.
-
per analogia
- Part superior i convexa d’una cosa. L’esquena d’una muntanya.
- esquena d’ase construcció Carener d’una coberta de doble pendent.
- esquena d’ase construcció Acabament d’un mur fet amb un doble rengle de teules disposades a banda i banda del carener formant dos pendents.
- esquena d’ase ferrocarrils Canvi de rasant en la via d’entrada al feix d’una estació de classificació des d’on hom deixa anar els vagons vers la via que calgui.
- esports Estil de natació que consisteix a nedar amb el cos en posició supina, mentre les cames es mouen amunt i avall per ajudar en la propulsió i l’estabilització del cos i cada braç descriu alternativament un moviment circular.