Ajuda

 

1. Què es pot cercar a Diccionari.cat i per a què serveixen els dos tipus de cerca?

 

Diccionari.cat et permet accedir a 15 diccionaris: pots triar el que t'interessi en cada cas amb el desplegable que hi ha a l'esquerra del botó "Cerca".

L'opció "Tot" cerca alhora en tots els diccionaris i, per tant, pot donar, de manera conjunta, resultats de totes les obres o de diverses.

 llista 15 dicc

D'altra banda, també pots triar quina opció de cerca et farà servei en cada moment:

2 opcions de cerca de diccionari.cat
  • La cerca per entrada presenta com a resultat l’article corresponent a la paraula escrita a la casella de cerca. Si busquem meravella al Gran diccionari de la llengua catalana, obtindrem directament l’article meravella.
  • La cerca en tot el diccionari, en canvi, presenta els articles del diccionari seleccionat que tenen la paraula cercada en qualsevol posició. Per exemple, si busquem meravella també al Gran diccionari de la llengua catalana, obtindrem 8 resultats. Per veure sencer l'article que ens interessi, hem de clicar-hi. Aquest segon tipus de cerca també permet buscar per dues o més paraules consecutives, com és el cas del sintagma blat de moro o de la locució a tort i a dret.

Si l'usuari no tria altres opcions, Diccionari.cat cerca per defecte (1r tipus de cerca) en els encapçalaments del Gran diccionari de la llengua catalana, és a dir, busca si la paraula que l'usuari ha escrit a la casella de cerca és un encapçalament del Gran diccionari de la llengua catalana, i, si és el cas, en mostra l'article sencer.

La cerca no distingeix les majúscules, els accents ni altres signes gràfics com la dièresi. Així, ens trobarà l'article màgia encara que haguem escrit magia.

 
 

2. Què he de fer si tinc dubtes sobre com s'escriu la paraula que vull buscar?

 

En la modalitat de cerca per entrada, prova a començar a escriure la paraula en qüestió i es desplegarà, sota la casella on escrius, una llista de propostes d'acord amb el diccionari que hagis triat. Per exemple, si vols escriure la paraula encomanar en un diccionari en què els encapçalaments són en català, però dubtes si la tercera vocal ha de ser una e o una a, la llista t'ajudarà.

autocomplete Diccionari.cat
 

 

3. Com puc saber les característiques de cada diccionari?

 

Pots accedir a la informació de cada diccionari a través de cadascun dels títols que apareixen a la dreta de la capçalera.

capçalera diccionari.cat

També hi accediràs si cliques sobre la icona de l'obra, per exemple sobre aquesta icona per informar-te sobre el Gran Diccionari de la llengua catalana:

icona_obra_GDLC

A la pàgina descriptiva de cada diccionari, trobaràs les abreviatures que s'hi empren, si és el cas.


   

4. De quina manera estan interrelacionats els 15 diccionaris de Diccionari.cat?

 

Des de qualsevol article del Gran diccionari de la llengua catalana es pot enllaçar amb l'article corresponent del Diccionari de sinònims Franquesa o accedir a les traduccions a l'alemany, a l'anglès, al castellà, al francès i a l'italià que mostren els diccionaris català-alemany, català-anglès, català-castellà, català-francès i català-italià, respectivament. I si es tracta d'un verb, també es pot accedir al Conjugador per veure'n la conjugació.

article GDLC amb salt a bilingües etc

També des de qualsevol article d'un verb del DIDAC diccionari escolar es pot accedir al Conjugador per veure'n la conjugació: només cal fer clic sobre la paraula Conjugació a la columna de la dreta.