ou
Accessory
Partició sil·làbica: ou
Etimologia: del ll. ōvum, íd. 1a font: s. XIII, Desclot
Etimologia: del ll. ōvum, íd. 1a font: s. XIII, Desclot
Body
-
masculí
-
- embriologia Cèl·lula que resulta de la fecundació d’un gàmeta femení per un de masculí, totipotent per a desenvolupar un nou organisme que reprodueix els caràcters genètics dels seus progenitors.
- per extensió biologia Gàmeta femení no fecundat.
- biologia Òvul.
- vulgarment Testicle.
- beu-te aquest ou, que l’altre es cou! irònicament Expressió que hom diu burlescament al qui ha rebut un cop o ha sofert un fracàs o decepció.
- costar un ou vulgarment Costar molt, ésser molt car.
- el rovell de l’ou figuradament La part central i més important d’una cosa. Unes platges que són el rovell de l’ou de la Mediterrània.
- ésser (una cosa) la mare dels ous Ésser la causa o la raó d’una cosa.
- no haver sortit de l’ou Tenir poca edat, poca experiència.
- ou embrionat embriologia Ou fecundat i amb embrió.
-
especialment
- Ou, amb closca calcària, post per femella d’ocell, rèptil o mamífer monotrema.
- alimentació, indústries alimentàries Ou de gallina domèstica.
- assemblar-se com un ou a una castanya Ésser dues coses molt diferents, no assemblar-se gens.
- ja pot cridar: ous a vendre! col·loquialment Comentari que hom fa d’algú que ja pot demanar auxili o fer una petició, que no tindrà resposta.
- ou blanc gastronomia Ou passat per aigua.
- ou bullit gastronomia Ou dur.
- ou dur gastronomia Ou bullit amb closca durant uns deu minuts, perquè se solidifiqui.
- ou escumat gastronomia Ou bullit sense closca.
- ou ferrat gastronomia Ou que hom fregeix, sense batre’l, amb oli, llard, etc., fins a prendre’s la clara.
- ou menat gastronomia Ou remenat.
- ou passat per aigua gastronomia Ou mantingut en aigua bullent durant uns tres minuts, perquè sigui semisolidificat.
- ou remenat gastronomia Ou remenat amb una forquilla mentre es cou, perquè no es lligui.
- ple com un ou Ple de gom a gom.
- trobar pèls als ous Cercar pretexts fútils.
- Nom donat a diferents objectes que tenen una forma semblant a la d’un ou de gallina.
-
botànica
- Producte de la còpula de l’espermatozoide amb l’oosfera.
- Gametòspora.
- zoologia Mol·lusc lamel·libranqui de l’ordre dels eulamel·libranquis i de la família dels màctrids (Mactra corallina), amb la closca de color groc, els radis blancs i l’interior vermell, i que és comestible.
- ou de bruixa (o de polla) botànica Cranc.
- ou del diable botànica Bolet de la família de les fal·làcies (Phallus impudicus), de cama blanquinosa, porosa i fràgil, de 10 a 20 cm, i de barret glandiforme, amb aspecte d’ou, que té al capdamunt una gleba verdosa que desprèn una olor forta i desagradable.
- ou de mar zoologia Bunyol de mar.
- ou de reig botànica Reig, especialment quan és jove.
Vegeu també:
ou2