residus
romanalles
retalls
ruïnes (d'una construcció arruïnada)
runa o enderrocs, restes d'una demolició.
desferra
despulles
resquícies
esborralls, vestigis, resquícies.
racó. Quan endreça la casa, no li agrada deixar racons.
aprofitadures o aprofitalls, restes que hom aprofita.
arramassall o arreplegadures, restes que hom arreplega.
baleigs o balejadures, restes de la batuda, a l'era.
bocinalla o menudall, restes petites de quelcom.
brossa, restes dels vegetals escampades o apilotades.
bavalles, rosegalls o roseguies, restes que hom deixa al plat o a la menjadora, a mig rosegar.
raïssos, íd. Acaba't aquest tros de pa: no facis raïssos.
rosegons, íd.
deixes o deixalles, íd.
pellucalles, restes de menjar que hom dona als animals.
deixies, restes inaprofitables.
detritus, restes que són el producte d'una desintegració. Detritus al·luvials.
engomada, restes de terra i brossa que deixa una riuada.
escombraries (→)
engrunes, restes del menjar d'algú, que un altre aprofita.
eixermims, restes que romanen en un camp en eixermar-lo.
escorrialles, escorries o escorraines
escuralles, escures o escurim, allò que resta en escurar quelcom.
espigolalles o espigoladures (en un camp després d'espigolar)
esporguims o esporguia (d'esporgar)
brostim, íd.
garbelladures o garbelleres, restes que romanen al garbell.
grapissos, íd.
porgadures o porgues, íd.
porgueres o porgueries, íd.
netegies, allò que resta dels llegums en netejar-los.
premall, restes que romanen després de prémer una cosa.
escairadura, el que resta d'una cosa en escairar-la.
escapça o escapçadura, el que roman en escapçar una cosa.
quadrejadures, restes de fusta que queden d'un tronc en quadrejar-lo.
rascadures
raspadures
rasclum, restes de menjar agafat al recipient que ha servit per a cuinar-lo.
pinyola, pinyolada o flàvia, restes de l'oliva, després de l'extracció de l'oli.
tortó, restes d'olives, etc. premsades.
brisa (del raïm premut)
rostoll, restes de les tiges que romanen al camp després de segar.
sobres, sobralles, sobrances o sobrant, allò que resta, esp. d'un menjar o d'un àpat.
triadures, restes d'una tria. Compareu: rebuig
bagàs, restes de la canya de sucre un cop extret el suc.
Compareu: pòsit, vestigis, encenalls, doladures, serradures, llimadures, retalladures, raïssa, raspadures, rasures, ratlladures, marro, etc.
© Manuel Franquesa
romanalles
retalls
ruïnes (d'una construcció arruïnada)
runa o enderrocs, restes d'una demolició.
desferra
despulles
resquícies
esborralls, vestigis, resquícies.
racó. Quan endreça la casa, no li agrada deixar racons.
aprofitadures o aprofitalls, restes que hom aprofita.
arramassall o arreplegadures, restes que hom arreplega.
baleigs o balejadures, restes de la batuda, a l'era.
bocinalla o menudall, restes petites de quelcom.
brossa, restes dels vegetals escampades o apilotades.
bavalles, rosegalls o roseguies, restes que hom deixa al plat o a la menjadora, a mig rosegar.
raïssos, íd. Acaba't aquest tros de pa: no facis raïssos.
rosegons, íd.
deixes o deixalles, íd.
pellucalles, restes de menjar que hom dona als animals.
deixies, restes inaprofitables.
detritus, restes que són el producte d'una desintegració. Detritus al·luvials.
engomada, restes de terra i brossa que deixa una riuada.
escombraries (→)
engrunes, restes del menjar d'algú, que un altre aprofita.
eixermims, restes que romanen en un camp en eixermar-lo.
escorrialles, escorries o escorraines
escuralles, escures o escurim, allò que resta en escurar quelcom.
espigolalles o espigoladures (en un camp després d'espigolar)
esporguims o esporguia (d'esporgar)
brostim, íd.
garbelladures o garbelleres, restes que romanen al garbell.
grapissos, íd.
porgadures o porgues, íd.
porgueres o porgueries, íd.
netegies, allò que resta dels llegums en netejar-los.
premall, restes que romanen després de prémer una cosa.
escairadura, el que resta d'una cosa en escairar-la.
escapça o escapçadura, el que roman en escapçar una cosa.
quadrejadures, restes de fusta que queden d'un tronc en quadrejar-lo.
rascadures
raspadures
rasclum, restes de menjar agafat al recipient que ha servit per a cuinar-lo.
pinyola, pinyolada o flàvia, restes de l'oliva, després de l'extracció de l'oli.
tortó, restes d'olives, etc. premsades.
brisa (del raïm premut)
rostoll, restes de les tiges que romanen al camp després de segar.
sobres, sobralles, sobrances o sobrant, allò que resta, esp. d'un menjar o d'un àpat.
triadures, restes d'una tria. Compareu: rebuig
bagàs, restes de la canya de sucre un cop extret el suc.
Compareu: pòsit, vestigis, encenalls, doladures, serradures, llimadures, retalladures, raïssa, raspadures, rasures, ratlladures, marro, etc.
© Manuel Franquesa