Accessory
Etimologia: del ll. vg. (caseus) *formatĭcus ‘(formatge) afaiçonat’ en una forma o motlle 1a font: 1271
Body
-
masculí
-
alimentació, indústries alimentàries
- Producte elaborat a partir de la quallada de la llet pura o bé de la desnatada o de l’enriquida amb nata (greix de la llet). Formatge tendre, sec, gras, magre. Formatge de bola. Formatge manxego, parmesà.
- formatge blau Tipus de formatge de pasta tova amb vetes interiors de floridura, de color blavós o verdós, i sabor fort i picant, com el rocafort, el cabrales, el danablú, el blau alemany i el blau d’Alvèrnia.
- formatge de topí Formatge típic d’algunes contrades del Pirineu, fet amb llet d’ovella, amb addició d’anís o d’un altre licor durant la fermentació, de pasta cremosa, untuosa i suau, olor forta i sabor picant.
- formatge fos Formatge obtingut per fusió, amb ajut de sals fundents (fosfats, citrats) i una barreja de farina de formatge i aigua, amb possibilitat d’incorporar-hi llet en pols i mantega.
-
indústria tèxtil
- Petit plegador d’ordit, d’uns dotze centímetres d’amplària, obtingut amb l’ordidor de formatges.
- Petit plegador obtingut amb ordidor mecànic en la fabricació de vetes.