xarop

Accessory
Etimologia: de l’àr. šarâb ‘beguda, xarop’, der. de šârib ‘beure’ 1a font: s. XIII, Cerverí
Body
    masculí
  1. alimentació, indústries alimentàries
    1. Líquid espès i viscós constituït per solucions de sucres en aigua, sucs de fruita, infusions o decoccions vegetals, o bé per una barreja d’aquestes amb substàncies extretes de vegetals, eventualment amb aromes, caramel, sucre, àcids orgànics i certs additius.
    2. xarop artificial (o de fantasia) Succedani del xarop de fruita fet amb essències, àcids orgànics i additius.
    3. xarop de fruita Suc de fruita barrejat amb sucre.
    4. xarop de glucosa (o de fècula) Producte obtingut per hidròlisi de fècula de patata o moresc que conté dextrines i glucosa; és anomenat també glucosa líquida.
    5. xarop simple Dissolució de sucre refinat en aigua potable.
  2. farmàcia, indústria farmacèutica Solució saturada de sucre en aigua, emprada com a vehicle en molts medicaments. Xarop per al mal de coll.
  3. xarop de bastó (o de gaiato, o de reblanir) irònicament Pallissa, atupada.