Accessory
Etimologia: del ll. vicarius ‘que fa les vegades, substitut’ 1a font: s. XIV, Metge
Body
-
adjectiu
- Que és en lloc d’una altra cosa, que la substitueix. Autoritat vicària.
- geobotànica Dit de l’espècie que en una regió concreta en substitueix una altra que ocupa la mateixa plaça biològica i es troba en els mateixos agrupaments vegetals.
- satisfacció vicària teologia Expressió utilitzada en la teologia catòlica de la redempció per a indicar que la mort de Crist substitueix plenament i suficientment la dels homes per a satisfer la justícia divina.
-
adjectiu i masculí i femení
- Dit de la persona que assisteix un superior en les seves funcions, que el substitueix en cas d’absència o per delegació.
- cardenal vicari catolicisme Cardenal que, en nom del papa (bisbe de Roma), regeix amb potestat ordinària la diòcesi de Roma, llevat del Vaticà.
- mare vicària catolicisme Religiosa que en un orde o una congregació assisteix la mare general i la substitueix quan cal per delegació.
-
masculí
- dret canònic Eclesiàstic que, en una parròquia, és sota l’autoritat del rector.
- història A l’alta edat mitjana, funcionari comtal, inferior als vescomtes, que tenia per missió la defensa d’un territori adscrit a un castell.
- història del dret català Home que, en el conreu de les terres del senyor i en les prestacions de servituds, substituïa el qui, fraudulentament, contra la voluntat del senyor, havia rebut ordes sagrats.
- vicari apostòlic dret canònic Prelat que, amb idèntics poders que un bisbe residencial, administra un territori encara no erigit en diòcesi.
- vicari capitular dret canònic Eclesiàstic elegit pel capítol catedralici per a regir una diòcesi durant la seu vacant fins a l’elecció d’un nou bisbe.
- vicari de Crist catolicisme Títol que hom atribueix al papa.
- vicari general dret canònic Prevere legítimament constituït per a representar la persona del bisbe en l’exercici de la seva jurisdicció a tota la diòcesi.
- vicari general història Representant dels ducs sicilians a Atenes i Neopàtria i cap executiu, civil i militar amb residència efectiva a Tebes, capital dels ducats.
- masculí plural botànica i jardineria Planta herbàcia bulbosa de la família de les liliàcies (Ornithogalum arabicum), de fulles estretes i flors blanques, disposades en raïms corimbiformes.