Accessory
Etimologia: del ll. synthĕsis, i aquest, del gr. sýnthesis ‘composició, combinació; síntesi’, der. de syntíthēmi ‘reunir, compondre’, comp. de sýn ‘conjuntament’ i títhēmi ‘posar, establir’ 1a font: s. XIV
Body
-
femení
-
- Combinació dels elements d’un tot després d’haver-los separats per mitjà de l’anàlisi.
- Combinació d’elements separats formant un tot (oposat a anàlisi).
- filosofia i lògica Procés de la investigació, del coneixement, etc., contraposat al de l’anàlisi, i consistent en la unió d’elements que eren o han estat separats i en llur integració en un tot o unitat superior.
- física Reconstrucció d’un color determinat a partir dels colors dits primaris o fonamentals.
- gramàtica Combinació d’un radical i dels elements flexionals en un sol mot variable.
- química Formació de certs composts per la unió de composts més simples o de llurs elements.
- televisió Reconstrucció de la imatge de televisió que té lloc a la recepció a partir dels senyals rebuts procedents de l’emissora, on ha estat feta l’anàlisi de la imatge.
- gas de síntesi química Denominació genèrica de diverses mescles gasoses constituïdes per monòxid de carboni i hidrogen, en proporcions relatives variables, conjuntament amb un vint per cent de gas inert, generalment nitrogen.
- síntesi abiòtica bioquímica Síntesi de substàncies bioquímiques que té lloc a partir de substàncies inorgàniques, especialment gasos simples, mitjançant l’acció de descàrregues elèctriques, llum ultraviolada, radiacions, calor, etc. i en absència d’éssers vius.
- síntesi acetilacètica química orgànica Procediment sintètic basat en l’alquilació de grups metilè activats per substituents atraients d’electrons.
- síntesi asimètrica química orgànica Cadascun dels procediments sintètics que, partint d’un substrat no quiral, condueixen a un producte quiral.
- síntesi malònica química orgànica Procediment sintètic basat en l’alquilació de grups metilè activats per substituents atraients d’electrons.
- síntesi orgànica química orgànica Part de la química orgànica que tracta de la preparació de molècules complexes a partir de substrats més simples.
- síntesi proteica bioquímica Síntesi que té lloc en els ribosomes, en quatre etapes, en cadascuna de les quals són necessaris una sèrie de components indispensables, enzims específics i cofactors.
- síntesi subtractiva tricroma fotografia i arts gràfiques Mescla subtractiva dels tres colors complementaris: cian, magenta i groc.
- Resum d’una matèria o assumpte.