Accessory
Etimologia: del ll. saccus, íd., ‘vestit bast’, i aquest, del gr. sákkos, íd., d’origen fenici, emparentat amb l’heb. saq ‘cilici, tela basta’ 1a font: 1249
Body
-
masculí
-
- Receptacle de roba, ordinàriament de xarpellera, fet doblegant-ne un tros rectangular, cosint els voravius i deixant obert un costat, que forma la boca, la qual es reforça fent-hi un doblec. La boca del sac. El fons, el cul, del sac. Un sac de blat, de mongetes, de ciment.
- història En les antigues corporacions de caràcter electiu, recipient de tela destinat a posar-hi els rodolins o bolles amb el nom dels candidats elegibles.
- buidar el sac Esbravar-se dient coses que costaven de retenir.
- buidar el sac Confessar-se.
- buidar el sac Fer de cos.
- caure com un sac Desplomar-se.
- ésser al sac Estar perdut, atrapat, mort.
- ésser el sac dels cops Ésser aquell a qui sempre toca de rebre.
- ésser un sac de bondat (de paciència, de mentides, de malícia, etc.) Ésser molt bondadós (pacient, mentider, dolent, etc.).
- ésser un sac de carn Ésser deforme de tan gras.
- ésser un sac de mal profit Ésser una persona flaca malgrat menjar molt.
- ésser un sac d’ossos Estar molt magre.
- lligar el sac Lligar-ne la boca.
- no caure en sac foradat No ésser desatesa una cosa, no deixar d’ésser tinguda en compte.
- posar en el mateix sac Considerar dos o més fets, qüestions, etc., com a comparables, englobar-los en la mateixa apreciació, incloure’ls en el mateix grup.
- roba de sac Xarpellera.
- sac i peres Completament tot.
- xerrar més que un sac de nous Xerrar molt, insistentment.
-
- Receptacle de cuir, de plàstic, de paper, etc., anàleg per la forma a un sac ordinari.
- indumentària Vestit de roba grossera, semblant a un sac, que hom es posava, antigament, en senyal de penitència, de dol.
- indumentària Peça de vestir més llarga i folgada que el gipó.
- sac de cops esports Sac ple de sorra o altres materials de farciment amb què els boxadors s’entrenen a donar cops de puny per aconseguir velocitat i força.
- sac de dormir excursionisme Mena de sac enconxat i enrotllable usat per a dormir en tenda de campanya o a la intempèrie.
- Saqueig. Donar a sac. Entrar a sac.
-
botànica
- Nom aplicat a certes cavitats orgàniques en forma de sac.
- sac embrional En les angiospermes, corpuscle de figura el·lipsoidal situat a l’interior de la nucel·la. Correspon al gametòfit femení.
- sac pol·línic En l’antera, cadascuna de les dues cavitats d’una teca, en les quals es formen els grans de pol·len, a partir de l’arquespori dels pteridòfits heterosporis.
-
anatomia animal
- Nom donat a determinades estructures del cos dels animals la forma de les quals recorda un sac.
- antigament Budell culà; recte.
- a prendre pel sac! figuradament i vulgarment A prendre pel cul!
- donar (o prendre) pel sac vulgarment Donar pel cul.
- sac aeri Cadascuna de les cambres de parets fines que tenen, en el cos dels ocells, un paper essencialment respiratori, però tenen també altres missions.
- sac aneurismal Sac que formen les parets dilatades d’una artèria afectada d’un aneurisma sacciforme.
- sac herniari Bossa que forma el peritoneu, dins la qual hi ha l’intestí o la part herniada.
- sac lacrimal Dipòsit membranós situat al costat intern de la base de l’òrbita, que conté llàgrimes aportades pels conductes lacrimals que hi desemboquen.
- sac visceral Part o regió del cos dels mol·luscs, situada en posició dorsal, que pot adoptar forma cònica o experimentar una torsió enrotllant-se en espiral, en els gastròpodes. Conté la major part de les vísceres.
- sac vitel·lí Bossa de l’interior de l’ou dels peixos, dels amfibis, dels rèptils i dels ocells que conté el vitel necessari per al nodriment de l’embrió.
- sac vocal Bossa esfèrica que formen alguns anurs quan inflen les zones cutànies del coll amb la finalitat de modificar les característiques del rauc.
-
sac de gemecs
- música Cornamusa.
- figuradament Es diu d’una persona que sempre es lamenta i gemega.
- sac i sort història A les illes Balears, insaculació.