Accessory
Partició sil·làbica: re_ten_ci_ó
Etimologia: del ll. retentio, -ōnis, íd. 1a font: 1393
Etimologia: del ll. retentio, -ōnis, íd. 1a font: 1393
Body
-
femení
-
- Acció de retenir o de retenir-se;
- l’efecte.
- patologia Detenció, en el lloc on són formats o continguts, de certs líquids o substàncies destinats a ésser evacuats. Retenció d’orina.
- psicologia Efecte consecutiu persistent d’una excitació, experiència o reacció, sobre la base dels quals poden presentar-se, en ocasions successives, reaccions o experiències modificades.
- trànsit En una via pública, detenció prolongada o marxa molt lenta dels vehicles provocada per llur aglomeració o per obstacles que n’impedeixen o en dificulten la circulació normal.
- dret de retenció dret civil Facultat que de vegades la llei concedeix al creditor de poder continuar posseint una cosa després del termini en què havia de restituir-la el deutor, o al detentor d’una cosa de retardar-ne la restitució fins a obtenir la satisfacció del seu crèdit.
- retenció de la pilota esports Acció de retenir la pilota un jugador, sense jugar-hi, amb la finalitat de fer passar el temps.
- retenció fiscal dret fiscal Obligació del substitut del contribuent a detreure del pagament efectuat al subjecte passiu d’un tribut el gravamen tributari corresponent o una quantitat determinada a compte, assumint l’obligació d’efectuar-ne l’ingrés en el tresor públic.
-
química analítica
- retenció relativa En una anàlisi cromatogràfica, quocient dels volums de retenció nets de dos composts.
- temps de retenció (tR) En una anàlisi cromatogràfica, temps que empren les molècules de solut a recórrer la columna d’un extrem a l’altre.
- volum de retenció (VR) En una anàlisi cromatogràfica, volum de fase mòbil necessari per a transportar el solut d’un extrem a l’altre de la columna cromatogràfica.