màscara

Accessory
Etimologia: d’origen incert, probablement de l’àr. másḫara ‘joglar, pallasso’, der. de sáḫir ‘burlar-se’, combinat potser amb masca ‘bruixa’ (v. mascara) 1a font: 1546
Body
    femení
    1. teatre Careta de fusta, cuir, etc., folrada de metall que usaven els actors en l’antiguitat.
    2. Figura de cartó, filferro, imitant una cara, amb forats per als ulls i la boca, amb què una persona es cobreix el rostre.
    3. per analogia Tros de vellut, setí, etc., amb forats per als ulls, amb què hom es tapa la cara per no ésser reconegut.
    4. esports Tros de malla de filferro destinat a protegir la cara quan hom practica l’esgrima o algun altre esport que exigeix protecció facial.
    5. medicina Peça que tapa la boca i el nas emprada per a administrar medicaments, anestèsics o oxigen.
    6. medicina Peça que tapa la boca i el nas, de diferents tipus i materials, emprada per a evitar la inhalació o l’exhalació d’agents patògens o d’elements tòxics o nocius. Màscara higiènica, quirúrgica.
    7. pirotècnia Careta de malla de filferro destinada a protegir la cara quan hom prepara explosius.
    8. ball de màscares Ball de disfresses.
    9. màscara d’oxigen aeronàutica Careta mitjançant la qual és subministrat l’oxigen als passatgers o la tripulació d’una aeronau en condicions adverses.
    10. màscara ritual història de les religions Màscara emprada, en la major part de les religions primitives, en les funcions rituals.
  1. figuradament Falsa aparença de què hom es revesteix per tal d’encobrir els seus veritables pensaments, objectius, sentiments, la seva manera d’ésser, etc. Sota la màscara de l’amistat s’aprofita de mi. Es va treure la màscara, i ara ja se li veuen les intencions.
  2. Persona que porta la cara tapada amb una màscara; disfressa.
  3. Empremta treta de la cara d’una persona, especialment d’un cadàver.
  4. cosmètica Preparat compost que hom aplica a la cara per tal de netejar-la i millorar la textura del cutis.
  5. entomologia Aparell bucal de les nimfes dels odonats que cobreix l’àrea ventral i del tòrax fins al metastern.
  6. arts gràfiques Pel·lícula emprada en la selecció de color per a obtenir una reproducció de l’original tan fidel com sigui possible.
  7. informàtica Cadena usada per a extreure o seleccionar elements d’altres cadenes o bits.
  8. patologia
    1. Fàcies.
    2. màscara equimòtica Cianosi cervicofacial caracteritzada per una coloració difusa vermella cianòtica de la cara i el coll, amb edema de parpelles i equimosi conjuntival i labial.
    3. màscara de Hutchinson Sensació que tenen els malalts de tabes dorsal, com si tinguessin la pell de la cara comprimida per una màscara.
  9. telecomunicacions Cadascun dels arxius resultants de la divisió, en dues o més parts, d’una imatge, per tal de diferenciar usos del sòl clarament diferents però que radiomètricament són molt similars.
  10. màscara perforada televisió Element d’un tub de televisió en colors que permet el pas dels electrons procedents de cada canó electrònic al punt de la pantalla on hi ha la substància luminescent corresponent a cada color.